Trivsel på arbejdspladsen

Af: Lena Boel

Den mentale trivsel er desværre udfordret og har store menneskelige og økonomiske omkostninger.  Hvordan kan arbejdspladsen forebygge mistrivsel og skabe de bedste rammer for mental sundhed? Og hvordan støtter vi en medarbejder eller kollega, der mistrives eller har pårørende, som har det svært?

 

I denne video taler Lena Boel med Troels Banggaard, som ved dette interview netop var startet som Head of relations i Cocuura. 

Troels har i mange år arbejdet med mennesker, trivsel og performance i både erhvervslivet og elitesporten, hvor han bl.a. har været mentaltræner i FC København og FC Midtjylland. Hør, hvordan Troels vil bruge sine erfaringer fra elitesporten til at hjælpe virksomheder med at øge trivslen på arbejdspladsen.

Screenshot 2024-02-13 at 19.05.40

Andre artikler du kunne synes om

3 år uden berøringsangst

3 år uden berøringsangst Af: Lena Boel Den 15. marts 2021 gik Cocuura live. I 3 år har vi nu ...
Udforsk
Anna-West-Viden-min

Udfordringer og muligheder ved søvn med Anna West

Udfordringer og muligheder ved søvn med Anna West Af: Lena Boel Mange ting kan påvirke vores søvn. Grædende børn, en ...
Udforsk

Mental styrke med Jakob Hansen

Der tales meget om robuste medarbejdere, som kan holde til det stigende pres, vi oplever både i både vores professionelle og private liv. Men hvad ...
Udforsk

Log In

Når du logger ind, kommer du ind til Mit Cocuura, hvor du får overblik over hele vidensuniverset. Indholdet er delt op efter medlemstyperne; leder, kollega og sygdomsramt for at give dig et bedre overblik. Du kan vælge videoer ud fra den profil, der passer bedst til dig eller gå på opdagelse i hele universet.

Cocuura & Livets krøllede vej

Krøllet

Hvornår har du sidst oplevet berøringsangst på arbejdspladsen?
I vores talkshow Cocuura & Livets krøllede vej drøfter vores gæster eksempler på hverdagens berøringsangst.

Har du en situation, som vores gæster skal drøfte, modtager vi den meget gerne.

  • Beskriv situationen, hvor du oplevede berøringsangst.
  • Hvad var svært?
  • Hvad ønsker du, at vi skal drøfte?
  • Nævn gerne, hvis du ønsker, at dit og virksomhedens navn er anonymt.

Vi gør dit eksempel anonymt og behandler din information med fortrolighed. Dit og virksomhedens navn nævnes ikke, hvis du ikke ønsker det.

Vi kontakter dig muligvis med uddybende spørgsmål, så vi får rammesat casen helt rigtigt.